Betűméret
kicsinyít
alapméret
nagyít

Bérenger, Jean: Országgyűlés és parlamenti élet Magyarországon. 1608-1918.

Bérenger, Jean: Országgyűlés és parlamenti élet Magyarországon: 1608-1918
Bérenger, Jean–Kecskeméti Károly: Országgyűlés és parlamenti élet Magyarországon. 1608–1918. Budapest: Napvilág, 2008. 477 p.

A kiadás digitalizált változata elérhető a portálon. Szerzői jogi védelem alatt áll.

Forrás: Miskolczy Ambrus: Előszó a magyar kiadáshoz. In: Bérenger, Jean–Kecskeméti Károly: Országgyűlés és parlamenti élet Magyarországon. 1608-1918. Budapest: Napvilág, 2008. 477 p. IX–XI.p.(részlet)

"(...)A jó könyv magáért beszél, miközben nagyon aktuális, jelenünket foglalkoztató problémákról szól. E könyv aktualitását a magyar parlamentarizmus újjáéledése és – többé-kevésbé irritáló módon kifejezésre jutó –imázskomplexusunk, valamint az európai világba való integrálódásunk adja. Csakhogy amíg az imázspropaganda a maga módján inkább megmosolyogtat, és keserű szájízt hagy maga után, ez a mű világosan és hitelesen szól történelmi fejlődésünk eredetiségéről.(...)ha a munkát elolvassuk, láthatjuk, mekkora érték a múlt tárgyszerű, elmélyült megjelenítése, az érvelés transzparenciája.(...)

Ez a könyv igazi kihívás. Az olvasónak magának kell mérlegelnie a személyes szerzői vallomást: <A jelen munka is érzékelteti, hogy a helyi magyar világtól való távolság jót tesz. Üdítő élmény a magyar történetírás egyes bevett közhelyeivel való nem-találkozás, valamint az, hogy nem találkozunk a szokásos megszorító és relativizáló formulákkal, amelyek a pontosabbá tételt célozzák meg, de valójában csak ködösítenek, amikor például a széles európai kitekintés igényétől fűtött historikusok hazánkat elhelyezik Kelet és Nyugat között vagy a nemesség történelmi szerepét értékelik, és a végén előfordulhat, hogy a sok értékelés elfedi a történést. Ezzel szemben a jelen munka tárgyias, a szerzők azt mondják el, amit tudnak és gondolnak a tárgyukról.>(...)

Mint minden jó könyv, ez is túlmutat önmagán. Mert nem igaz, hogy a történelemből nem lehet tanulni. Igaz, elég sok rosszat is. Éppen ezek leküzdése érdekében is okkal várjuk a folytatást, napjainkig és annál is tovább."