Betűméret
kicsinyít
alapméret
nagyít

Kápolnai Iván-Szlovák Sándor: Országgyűlési képviselőválasztások és képviselők a mezőkövesdi térségben, 1848-2001.

Kápolnai Iván-Szlovák Sándor: Országgyűlési képviselőválasztások és képviselők a mezőkövesdi térségben, 1848-2001
Kápolnai Iván–Szlovák Sándor: Országgyűlési képviselőválasztások és képviselők a mezőkövesdi térségben, 1848-2001. Mezőkövesd: Városi Könyvtár, 2001. 143 p.

A kiadás digitalizált változata elérhető a portálon. Szerzői jogi védelem alatt áll.

Forrás: Villám Judit: Kápolnai Iván-Szlovák Sándor: Képviselőválasztások és képviselők a mezőkövesdi térségben, 1848-2001. = Honismeret, 2002. XXX. évf. 2. szám, 100–101.p. (részlet)

"A rendszerváltás ideje óta egyre többen kíváncsiak arra, kik voltak választókörzetükben az országgyűlési képviselők 1848-tól, kik voltak azok a politikusok, akik kötődtek falujukhoz, városukhoz, tájegységükhöz. Az azonban még egyedülálló, hogy 150 évet áttekintve az országgyűlési választásokról, valamint a térség képviselőiről könyv is szülessen. Kápolnai Iván és Szlovák Sándor két év szorgos munkával hiánypótló munkát alkottak, mely ötvözi az országgyűlési választások országos történetét a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei választások történetével, valamint a mezőkövesdi képviselők életrajzát és munkásságát is feltárja. Különösen fontos, hogy a kötet úgy tárgyalja a helytörténeti vonatkozásokat, hogy beleilleszti az adott kor Magyarországának történetébe, társadalomtörténeti és politikatörténeti párhuzamokat tár az olvasó elé, sőt alakilag is megkülönbözteti egymástól, az országos vonatkozásokat dőlt, a helytörténeti vonatkozásokat álló betűvel szedve.

A szerzők vizsgálták a választókerületek – változó – földrajzi elhelyezkedését, a választásra jogosultak és a teljes lakosság arányát. A választások adatait településenként részletezik, bemutatják a választási aktivitás településenként eltérő mértékét és a régió politikai magatartását. (...)A választások történetének szakirodalmán kívül tanulmányozták valamennyi történeti országgyűlési almanachot (1886–1945), a képviselők parlamenti felszólalásait (1848–2001), és végigböngészték a következő helyi és a regionális sajtóorgánumok közül a Borsod, Észak-Magyarország, Miskolci Hírlap, Mezőkövesd és vidéke valamint a Mezőkövesdi újság évfolyamait. Felhasználtak választási statisztikai köteteket, elolvastak kéziratokat, felkerestek egykori és jelenlegi képviselőket, valamint –ha ez lehetséges volt – a már elhunyt képviselők hozzátartozóit, akik szemtanúi voltak egy-egy kornak, és szóbeli vagy írásbeli visszaemlékezéseiket is felhasználták. Felkutatták a múzeumokban és könyvtárakban lappangó képviselői arcképeket, összegyűjtöttek választási tematikájú fotókat. (...)

A kötet különlegessége, hogy Magyarországon első ízben vállalkozott egy kistérség parlamenti választásainak másfél évszázadot felölelő jogi, demográfiai, szociológiai, pártpolitikai és történeti szempontok szerinti áttekintésére. A mű gazdag forrásfeldolgozása, valamint Mezőkövesd térsége politikai életének, annak történetének és jelenkorának bemutatása, és a képviselői almanach miatt rendkívül fontos dokumentum. Hasznos helytörténeti, valamint országos viszonylatban is, és remélhetőleg mintául is szolgál majd helytörténészek, kutatók, történelem szakos vagy jogász hallgatók számára, hogy minél több választási körzet képviselőiről születhessen hasonlóan igényes, nagy formátumú tanulmánykötet."