Nyomtatás

Boros Zsuzsanna - Szabó Dániel: Parlamentarizmus Magyarországon (1867-1944)

Boros Zsuzsanna - Szabó Dániel: Parlamentarizmus Magyarországon (1867-1944)
Boros Zsuzsanna - Szabó Dániel: Parlamentarizmus Magyarországon, 1867-1944: parlament, pártok, választások. 2. bővített, átdolgozott kiadás. [Budapest] : ELTE Eötvös Kiadó, cop. 2008. 354 p.

A kiadás digitalizált változata elérhető a portálon. Szerzői jogi védelem alatt áll.

Forrás: Előszó. In: Boros Zsuzsanna, Szabó Dániel: Parlamentarizmus Magyarországon, 1867-1944: parlament, pártok, választások. 2. bővített, átdolgozott kiadás. [Budapest] : ELTE Eötvös Kiadó, cop. 2008. 354 p. 9-10. p.

"A könyv a parlamentarizmus három elemével: magával a parlamenttel, a politikai pártokkal és a képviselő-választásokkal foglalkozik Magyarország történetének első polgári korszakaiban. Arra kerestük elsősorban a választ, hogy Magyarországon a kiegyezéstől a második világháború befejeződéséig terjedő időszakban hogyan működtek a politikai rendszer legfontosabb parlamentáris elemei, mi volt a szerveződésük forrása és alapelvei, és az alkotmányos-jogi kereteket hogyan töltötte ki, érvényesítette a politikai gyakorlat.

A parlamentet, pártokat, választási folyamatokat ne elsősorban strukturálisan, statikus módon, hanem inkább a politikai élet dinamikus és változó világában mutatjuk be. A választások számadatai, a parlamenti mandátumok megoszlása, a parlament működési rendje, a pártok programjai lényeges mutatói a politikai rendszereknek, de célunk volt egyúttal a sajátos magyar parlamenti rendszerek politikai logikájának, az azokat működtető politikai szereplők politikafelfogásának a bemutatása a parlamentáris intézményekben cselekvésükön keresztül. (...)

Kötetünk nem politikai eseménytörténeti és nem szisztematikus intézménytörténeti munka. (…) Munkánkat a politikatudományi és a történettudományi diszciplína ma még sajnálatosan ritka találkozásának szántuk. (...)"

FaLang translation system by Faboba